IoT of de gok van automatisering van machines, energiemeters, koelkasten, e.d.

Electro Data meldt in haar juni/juli uitgave van 2016 dat het Rotterdamse bedrijf Aerea een mobiel landelijk dekkend netwerk voor Internet of Things heeft uitgerold. Door dit netwerk kunnen machines tegen lage kosten met internet worden verbonden. Een vloedgolf aan dingen zal met internet worden verbonden. Mensen die met beveiliging om kunnen gaan, maar ook de mensen die als beveiliging hun naam of de verjaardag van een kleinkind als password zullen gebruiken, zullen met internet worden verbonden. Niet alleen via hun computer, maar ook via koelkasten, electrische auto's en dergelijke.

De vraag is of de beveiliging van internet bij deze enorme toename van gebruikers op voldoende niveau zal blijven. Het grote aantal post itt's op bureau's en lijstjes met wachtwoorden in de bovenste bureauladen waarop de wachtwoorden van de eigen computer zijn geschreven, stemt me niet hoopvol.

Misschien is het toch veiliger om een eigen netwerk binnen de onderneming of binnen enkele ondernemingen te maken en dat alleen aan het internet bloot te stellen als dat niet anders kan? Natuurlijk maakt dat continu externe bewaking van machines moeilijker, maar ja, het verkleint de risico's. Of moet er toch meer gewerkt worden met veiliger maar lastiger te gebruiken andere platforms?

Wie het weet mag het zeggen.


Vormgeving en realisatie: Schot Marketing en Communicatie schot.nl